Tips voor het onderhouden van uw parketvloer: langdurige schoonheid en glans

Een parketvloer is een prachtige toevoeging aan elk huis, maar vereist wel het nodige onderhoud om zijn schoonheid en glans te behouden. Met de juiste aanpak gaat een parketvloer een stuk langer mee en blijft bovendien de olie- of laklaag intact. Daardoor geniet u langer van de gewenste uitstraling en kan een renovatie zo lang mogelijk worden uitgesteld.

Voorkom dat de parketvloer beschadigt

De belangrijkste manier om uw parketvloer te onderhouden is natuurlijk door te voorkomen dat beschadigingen als krassen, putjes en verkleuringen ontstaan. Regelmatig vegen en stofzuigen is dan ook geen overbodige luxe. Zo krijgen stof, vuil en zandkorrels geen kans om het oppervlak van de parketvloer te beschadigen. Gebruik altijd een zachte borstel of een speciale parketborstel, zodat ook deze geen krassen kan veroorzaken.

Projecten ParticulierenProjecten bedrijven

Parketvloer onderhoud: let op deze factoren

Naast het regelmatig vegen en stofzuigen is het ook verstandig om aandacht te besteden aan andere factoren die direct of indirect uw parketvloer kunnen beschadigen:

  • Knip de nagels van huisdieren: Huisdieren met te lange nagels kunnen gemakkelijk krassen veroorzaken op een parketvloer. Knip deze dus regelmatig bij en vijl ze vervolgens, zodat ze geen scherpe randjes meer hebben.
  • Plak viltjes onder meubels: Heeft u stoelen met puntige poten of gemaakt van een grof materiaal? Dan is het slim om daar viltjes onder te plakken, zodat ze geen krassen kunnen veroorzaken wanneer ze worden verschoven.
  • Voorkom direct zonlicht: Langdurige blootstelling aan zonlicht kan leiden tot verkleuring van het hout. Gebruik gordijnen of zonwering om het zonlicht te filteren en gebruik eventueel vloerkleden om de vloer te beschermen.
  • Gebruik geschikte deurmatten: Door deurmatten bij de ingangen van uw woning te plaatsen, voorkomt u dat vocht en vuil mee naar binnen worden gelopen.
  • Houd het vochtniveau in de gaten: Hout kan uitzetten en krimpen als reactie op veranderingen in de luchtvochtigheid. Gebruik luchtbevochtigers of ontvochtigers om deze op een stabiel niveau te houden.

Visgraat vloer schuren opgeleverd

Tips voor het reinigen van een parketvloer

Bij het onderhouden van een parketvloer is het belangrijk om deze op de juiste wijze te reinigen. In principe volstaat in de meeste gevallen vegen en stofzuigen. Het is niet aan te raden de vloer regelmatig te dweilen, want overmatig vocht is niet goed voor het hout. Het kan daardoor uitzetten en op den duur verkleuren. Gebruik enkel een licht vochtige dweil en zorg ervoor dat er geen water achterblijft op het oppervlak.

Qua reinigingsmiddelen kiest u het beste voor milde, houtvriendelijke opties. Vermijd agressieve chemicaliën en schurende schoonmaakmiddelen, omdat deze de afwerklaag van het parket kunnen beschadigen.

Wanneer is uitgebreider onderhoud aan uw parketvloer nodig?

Ondanks het juiste onderhoud kan een parketvloer gedurende de jaren verkleuringen, krassen en putjes gaan vertonen. Wanneer u merkt dat de uitstraling van de vloer niet langer is zoals u deze graag zou hebben, of u wilt de vloer terugbrengen in zijn oorspronkelijke staat, staat ons professionele team voor u klaar. Wij schuren de vloer met onze stofvrije schuurmachines en werken deze vervolgens af op een manier die precies aansluit op uw wensen.

Parket schuurspecialist

Call Now Button